{OSTATNÍ} Žiju, jsem stále zde, ačkoli už ne tak naivní ....

a hloupááá.... znáte tuhle písničku? Posledních pár týdnů se mi neustále honí hlavou, a mám takový pocit, že něco podobného se prohání hlavou i mému manželovi.

Proč? Touto dobou už jsme měli být dávno přestěhováni v lehce rekonstruovaném (jak jsme si původně mysleli, že bude dostačující, když vybrousíme a nalakujeme parkety v obýváku, vyměníme kuchyňskou linku za novou, sundáme odporné nalepovací polystyrenové profilované kostky ze stropů a namalujeme stropy i stěny), nově koupeném cihlovém, skoro stometrovém bytě v centru Těšína.

Bohužel během rekonstrukce na nás z každého pokoje, stěny, stropu, elektrických rozvodů, karmy, kotle, podlahy neustále vyskakovali nějací skrytí kostlivci (a pořádně uleželí), takže nakonec nezůstal kámen na kameni:

- při sundávání kostek ze stropů na nás málem celá omítka spadla a vykouklo rákosí, takže se rozhodlo, že vyrovnáme velmi nerovný strop sádrokartony a zároveň konstrukci vyplníme skelnou vatou kvůli zateplení a rovnou v celém bytě:

- ačkoli v polovině bytu měla být udělána nová elektřina v mědi, zjistili jsme, že je udělaná "velmi fušérským způsobem" (velmi slušně řečeno), kdy na staré hliníkové rozvody byly napojené nové měděné, v kuchyni zcela nedostačující dvoulinka (pokud bych zapojila několik spotřebičů zároveň, pak bych zcela jistě vyhodila pojistky), některé zásuvky  v pokojích byly nefunkční (?), v koupelně dokonce zapomněli před obložením udělat zásuvku na pračku (nechápu, jak ji měli zapojenou), takže nastoupil pan elektrikář a dělala se v celém bytě i nová elektřina :) a protože nejsme zastánci wi-fi, natáhly se kabely pro internet i do všech pokojů.

- při koupi bytu nám bylo sděleno, že kotel pro ohřev vody je 7 let starý a plynová karma v koupelně je ve výborném stavu, bohužel se nepotvrdilo ani toto, z kotle se vyklubal 17 letý stařeček a při kontrole karmy se pan instalatér chytal za hlavu, jak je možné, že se původní majitelé neotrávili plynem, neboť kouřovod byl jen ledabyle nastrčen do komínu a karma byla prasklá a tekla z ní voda....nu což.... tak se jí aspoň zbavíme....kotel vyměníme za nový, aspoň jej z kuchyně přesuneme do koupelny a bude více místa na novou kuchyňskou linku...bohužel zřejmě kvůli novým rozvodům kotle v koupelně bude nutné vykachlíkovat nově i kopelnu (už se směju...)

vpravo nahoře vidíte ještě starý kotel, který tam není

- u natahování nových elektrických rozvodů museli pánové vyřezat i drážky pro dráty do stěn a při škrábání stěn před malováním části omítky odpadávaly, takže se operativně rozhodlo, že se při jednom udělají i nové omítky se štuky a všechny stěny zaperlinkují, aby nedocházelo k pozdějšímu praskání stěn.

- co se týká těch parket v obýváku, tak ty tak vrzaly (a přebroušením a nalakováním by se to nezlepšilo), rozhodli jsme se sundat nejen parkety v obýváku, ale i pro mě nehezkou plovoucí podlahu v ložnici a dětském pokoji, a jaké bylo naše překvapení, když nešla dolů jak plovoučka, tak ani parkety, pánové se pěkně nadřeli, pan bývalý majitel, aby zabránil vrzání, natloukl do každé parkety 2 - 3 hřebíky, našly se v nich i 100 hřebíky i vruty, takže sundávání trvalo ne jedno odpoledne, ale 2 dny.

- na obrázku výše vidíte i starou kuchyňskou linku, u níž téměř všechna dvířka nedovírají a jsou nakřivo, ale to nebylo pro nás už žádné překvapení.

- ke konci jen takové maličkosti: z obýváku do dětského pokoje jsme znovu vybourali původní dveře, které byly pouze zastavěné tenkou deskou, vybrali jsme plovoucí podlahy, které se nainstalují až po "zasádrokartonování" a vymalování stěn. V nejbližších dnech bude nainstalován nový kotel do koupelny, elektrické rozvody už jsou téměř hotové, dokončí se ještě v předsíni, spíži a šatně, v ložnici jsme "apartní oblouk" do chodby zazdili:
bohužel se mi obrázek pořád staví na boční stranu,
vpravo vidíte díru ve stropu, kluci hledali trámy, do kterých bylo nutné zakotvit
sádrokartonovou konstrukci.

zde vidíte pohled staronovými dveřmi z dětského pokoje, přes obývák do ložnice,
všude už sundané parkety a plovoučky


- a aby to nebyly jen samé mínusy a jobovky: manželovi se splní sen o krbových kamnech v obývacím pokoji, všichni kluci pracují jako šroubečci, takže (klepu na zuby) by se vše mělo stihnout tak, že do konce týdne by mělo být vše nataženo (elektrika, voda), zasádrokartonováno, omítnuto, zaperlinkováno a zaštukováno, následně budeme příští týden malovat (abych nezapomněla, musím ještě vybrat barvy do pokojů), pak se položí podlahy a huráááá, nabalit zbytek věcí a stěhujeme se....

Držte pěsti ať to dobře dopadne. Slibuji další pokračování s fotografiemi z pokračující rekonstrukce.

Příště bude ale zase něco z mé dílny :)

Jaké zkušenosti máte se stěhováním nebo rekonstrukcí vy?

Komentáře

  1. Jéje, rekonstrukce, ta naše konečně po dvou letech končí, nic veselého... topení jsme dělali dvakrát.... nový kotel, nové radiátory, jsme se těšili jak ušetříme, a výsledek? Dvakrát větší spotřeba plynu jak se starým kotlem. Nastrkali nám všude nějaká čidla, ale příčinu nezjistili. Architekt navrhl vyměnit radiátory za litinové, tak letos uvidíme.... no prostě nic nešlo jak mělo...
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, tak to mě mrzí, že to s vaším topením nedopadlo dobře, my máme radiátory celkem v pořádku, jen ta karma a kotel už byli na odpis, spíš mě mrzí ta špatná elektrika, se kterou se prodávající takřka chlubil, ale což, aspoň už to bude (doufám) vše hotovo při jednom nepořádku. Musím říct, že jsme měli ohromné štěstí na všechny pracanty, jestli to klapne do termínu, tak to bude kompletní rekonstrukce hotová za 14 dnů - což je docela rekordní čas :)

      Vymazat
  2. Zkušenosti s renovací nás teprve čekají, bude to byt po manželových rodičích pro syna. Náš současný byt jsme si vybudovali většinou svépomocí v době, kdy se nenakupovalo, ale shánělo. Letos ještě plánujeme výměnu septiku a novou venkovní kanalizaci. Budu držet palce, aby vám vše vyšlo podle představ, budete v novém a pak už vás nic nepřekvapí. Ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Zuzano,
    děkuji za přání, taky jsem zvědavá, zda se vše stihne, nebo budeme muset ještě chvíli bydlet ve staveništi :), určitě dám ještě vědět, jak se bude situace vyvíjet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nás teď taky vyděsilo, jestli nebudeme potřebovat nový kotel. Uprostřed zimy, to by byla fakt paráda. Nakonec to byl ale vadný čtyřcestný směšovací ventil, tak ten se dá rozhodně vyměnit levněji. Máme navíc docela komplikované rozvody vody, protože máme i terciální okruh na bazén, takže bych chtěl vidět toho, kdo by se do toho pustil. :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a komentář, budu ráda, když se zase zastavíš.

OBLÍBENÉ ČLÁNKY