{WEDDINGS} Olivine & Chartreuse



---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dvakrát ročně, vždy na sezónu Jaro/Léto a Podzim/Zima navrhuje firma Pantone barevné trendy, podle nichž se řídí i mnoho návrhářů. Každou sezónu tak vzniká soubor 10 barev, které se pak objeví nejen v nových kolekcích módních domů, ale třeba také v designu bytového interiéru.

Pro aktuální sezónu Podzim/Zima 2012-2013 Pantone sestavil pro dámy tyto barvičky:
Zdroj

a pro nás tak začíná seriál novinek, na které se můžete těšit v nadcházejících týdnech.


 V seznamu barev pro tuto sezónu jsou:

French Roast - temně hnědá, kávová, novinka mezi tzv. basisc colours - základními barvami, jako jsou navy - námořní modř, šedá, černá, béžová,

Honey Gold - zlatavá barva medu, proto také čekejte i mnoho doplňků a šperků ve zlaté, starozlaté, mosazné barvě,

Pink Flambé - energizující ostře růžová,

Tangerine Tango - barva roku 2012, provázela nás od jara do zimy, zvláštní odstín mandarinkové oranžové,

Ultramarine Green - sytý odstín zelené s nádechem do modra,

Rose Smoke - úžasná alternativa pro dámy, kterým nesluší béžová, pro zimní sezónu se objevilo mnoho svatebních šatů právě v tomto odstínu,

Rhapsody - studený odstín fialové,

Titanium - nádherný studený odstín syté šedé,

Olympian Blue - sestřenice královské modři, trošičku teplejší odstín modré, na podzim jsem jej našla v mnoha kolekcích různých obchodních domů a

poslední, o níž dnes budeme "hovořit" je Bright Chartreuse žlutozelená.

Miluji zelenou od všech nádherných mátových a mořských odstínů, přes paví či kachní zeleň (teal), jedlovou, smaragdovou (mimochodem barva emerald - smaragd je barvou roku 2013, ale o tom si povíme někdy příště), trávovou, chrysolitovou, až po (mně absolutně neslušících, ale na podzimních typech nádherně vyznívajících) žlutozelené odstíny olivové a kartouzské zeleni (chartreuse).


Co to vlastně znamená Chartreuse?

Chartreuse česky znamená kartouzská zeleň, a je to také hodně starý a hodně slavný likér.

Půjčíme si několik informací ze stránek věnovaných právě tomuto likéru (www.chartreuse.cz):

"Chartreuse je světoznámý francouzský bylinný likér s nezaměnitelnou chutí a vůní. Už několik století se rodí v horském prostředí, na svět mu pomáhají mniši z kláštera Grande Chartreuse poblíž Grenoblu. Vyrábí se ze 130 bylin a ušlechtilé vínovice. Byliny jsou postupně macerovány ve vínovici několik dní, následuje destilace a další přidání bylinného macerátu. Likér poté zraje kolem pěti let v dubových sudech.
Jde o čistě přírodní výrobek, bez umělých aditiv.
Jeho přesné složení a výrobní postup je střeženým tajemstvím. Uvádí se, že jej znají vždy jen dva mniši přísného řádu kartuziánů.
Bývá nejčastěji zařazován mezi digestivy. Má silně kořeněnou až sladkou chuť. Je důležitou přísadou do některých koktejlů. Servíruje se čistý, dobře vychlazený nebo s ledem.
Chartreuse Chartreuse Chartreuse Chartreuse   Chartreuse
K dostání je ve dvou základních verzích: zelený - Chartreuse Verte (má 55% alkoholu a vyrábí se dle receptu z roku 1605) a žlutý - Chartreuse Jaune (má 40% alkoholu, je sladší a byl vyvinut až roku 1838).

... slovo likér pochází z latinského lique-facio, což znamená rozpouštět, ale i zčistit, zjasnit. Pro označení v nám známém smyslu se toto slovo poprvé použilo právě v kartuziánském klášteře.
Chartreuse
... od pohoří Massif de la Chartreuse, které je součástí Západních Alp, získal v roce 1084 jméno první klášter Grande Chartreuse, česky Velká Kartouza, a později i celý mnišský polopoustevnický řád – kartuziáni. Když se za Velké francouzské revoluce nebo za josefínských reforem tyto kláštery často rušily, tvrdé podmínky, v kterých mniši dobrovolně žili, se staly ideální pro využití klášterů jako věznic. Odtud časté synonymum kartouza-vězení (viz Kartouza Parmská). V Čechách je takovým vězením bývalý klášter Valdice (ve vězeňském slangu proto přezdívaný „kartáč“).
... erb řádu (říšské jablko se sedmi hvězdami) najdete na každé lahvi. Řád se oficiálně latinsky jmenuje Ordo Cartusiensis, zkratkou O.Cart. Heslo kartuziánské řehole je: „STAT CRUX, DUM VOLVITUR ORBIS“ (Kříž stojí, i když se svět kymácí).
... likéru Chartreuse se říká také „zelený oheň“. Je to kvůli vysokému obsahu alkoholu (55%). Mezi likéry je tím zcela jedinečný.
... sklepy, ve kterých likér zraje, jsou nejdelšími likérovými sklepy na světě. Nacházejí se ve městě Voiron, poblíž kláštera Grande Chartreuse a měří 164 m. Chartreuse je jedním z nejdéle zrajících likérů vůbec.
... likér původně vyvinul neznámý alchymista jako „elixír dlouhého života“. Mnichům dal zašifrovaný recept maršál François Annibal d'Estrées v roce 1605 a údajně jim trvalo 150 let ho rozluštit.
... podle likéru Chartreuse byl definován typ zelené barvy. Je tomu tak už od roku 1884. Například v seznamu webových barev je Chartreuse neboli „chartreuská zeleň“ od verze likéru Chartresuse Verte, přesně napůl mezi žlutou a zelenou. Od roku 1892 je pak definována i chartreuská žlutá (dříve „chartreuská tradiční“) od verze Chartreuse Jaune, kterou získává tento likér především díky bylince šafránu.
... Chartreuse Verte dosáhl svého největšího věhlasu v 19. století, kdy se stal nejprodávanějším likérem na světě. Dokonce královna Viktorie, okouzlena chutí a historií Chartreuse, navštívila prý kartuziánský klášter, aby mohla na vlastní oči spatřit místo vzniku tohoto tak unikátního nápoje.
... likér byl i u nás dříve, hlavně za první republiky, dobře známý. Lidově se mu říkalo „šártréska“. Objevil se například ve filmu „Stín kapradiny“ od Františka Vláčila."




Barva Chartreuse díky své univerzálnosti vypadá skvěle v kombinaci s dalšími barvičkami:



Zemitá kombinace:

Inspirace z internetu....
zdroj:: www.theperfectpalette.com
zdroj:: www.chicvintagebrides.com




Kombinace se studenou pink a fialovou:

Inspirace z internetu:
zdroj:: www.magpiepaperworks.com
zdroj:: www.weddingchicks.com




Elegantní kombinace s bílou, šedou a pudrovou růžovou:

Inspirace z internetu:
zdroj:: www.wildflower-weddings.com


Kombinace s růžovou, olivovou a slonovou kostí:

Inspirace z internetu:
zdroj:: www.theperfectpalette.com
zdroj:: www.snippetandink.com




Kombinace se stříbřitou šedou, tyrkysovou a námořní modrou:

Inspirace z internetu:
zdroj:: wedeventdesign.blogspot.com
zdroj:: www.theperfectpalette.com





Já jsem pro vás vytvořila kolekci šperků a doplňků tón v tónu: 
"Chartreuse + Light Olivine + Dark Olivine" 


Inspirace z internetu:
zdroj:: blog.weddingpaperdivas.com

Moje koláž vypadá asi takto:
zdroj:: www.gabrielamilatova.com  + www.google.com


Všechny novinky v barvě Olivine & Chartreuse najdete ve zbrusu nové kategorii e-shopu



Přeji vám krásný den :)


PS: příště si představíme další barvičku sezóny, uhodnete, která to bude?



Komentáře

OBLÍBENÉ ČLÁNKY